Yleisurheilun MM-kisat lähestyy — nappaa nämä vedonlyöntivinkit talteen

Yleisurheilun maailmanmestaruuskisat järjestetään vuonna 2017 4.–13. elokuuta Iso-Britannian pääkaupungissa Lontoossa, joka toimi vain viisi vuotta sitten kesäolympialaisten päänäyttämönä. Kahden vuoden välein järjestettävät MM-kisat ovatkin olympialaisten jälkeen seuratuimpia yleisurheilukilpailuja Timanttiliigan ohella. Sekä miesten että naisten puolella kisataan yli 20 lajissa reilun viikon aikana ja mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, maanosa- ja maailmanennätyksiä rikotaan myös tämän vuoden kisoissa.

Kaikkien merkittävien urheilukisojen tapaan online-vedonlyönti, bonuskoodit, kasinoiden tervetuliaisbonukset ja betsivinkit ovat kuumaa kauraa internetissä koko kisojen ajan. Mekin haluamme kantaa kortemme kekoon ja nostaa muutamia poimintoja, joihin kannattaa vedonlyöntikuponkeja täyttäessä kiinnittää huomiota.

Suurin huomio tietysti kiinnittyy miesten 100 metrin juoksuun. Usain Bolt on vuodesta 2008 alkaen ollut kristallinkirkas ennakkosuosikki käytännössä joka juoksumatkalla, johon jamaikalainen pikakiituri on osallistunut. Nähtäväksi jääkin, jatkuuko Boltin MM-kultaputki vielä viidennen kisan verran; korkeimmalle palkintopallille mies on kivunnut niin Berliinissä 2009, Daegussa 2011, Moskovassa 2013 kuin Pekingissä 2015. Todennäköisesti Bolt nähdään myös takavuosien tapaan 200 metrin kisassa ja pikaviesteissä. Mielenkiintoa lisää myös miehen suunnitelmat päättää kilpauransa näihin kisoihin. On siis vallan mahdollista, että jamaikalaista ei enää tartaanilla nähdä elokuun jälkeen. Mikään hirmujuoksija Bolt ei kuitenkaan enää ole, sillä 11 vuotta sitten dopingista kärynnyt Justin Gatlin tulee tosissaan taistelemaan MM-kullasta pikajuoksun kuningasmatkalla.

Vedonlyöntisivustot kautta maapallon saivat alkaa tarkastelemaan kertoimiaan keihäänheitossa saksalaisen Johannes Vetterin heinäkuisen hirmuheiton jälkeen. Tuloksella 94,44 metriä 24-vuotias Vetter kiilasi kaikkien aikojen tulostaulukossa kakkoseksi jääden ainoastaan maailmanennätyksen haltijan Jan Zeleznyn varjoon. Viime MM-kisoissa sensaatioksi nousi Kenian Julius Yegon 90-metrin rajapyykin ylittänyt kiskaisu, mutta jos Vetterin käsi on yhtä kovassa kunnossa Lontoossa kuin se oli 11.7. Sveitsissä, kultamitalin nappaajasta ei ole epäselvyyttä. Keihäänheitto on kuitenkin tunnetusti olosuhteille herkkä laji, joten ennakkoasetelmista huolimatta kertoimet tulevat olemaan korkeammat, kuin miesten sadalla metrillä. Vetterin varjoon samassa Luzernin kisassa jäänyt, niin ikään Saksaa edustava Thomas Röhlerin kauden paras tulos on huima 89,45 metriä, joka nostaa hänet mitalitaistoon ryminällä mukaan. Ilman pienimuotoista ihmettä suomalaisheittäjillä ei liene valitettavasti saumoja palkintopallille.

Naisten puolella ei suuria ennakkosuosikkeja ole noussut pinnalle ennen kisoja, mutta yksi selkeimmistä kultamitaliehdokkaista löytyy seitsenottelun puolelta. Jessica Ennis-Hill jäi Rion olympialaisissa 2016 hopealle, mutta on ollut kestomenestyjä moniottelun puolella. Jamaikalaisjuoksijat ovat nousseet naistenkin matkoilla dominoivaan asemaan Shelly-Ann Fraser-Prycen edustaessa kirkkaimmin maansa pikajuoksukunniaa. Pikaviestit ovat varma nakki pitkävetolapulla, mutta 200 metrin yksilökisaan kannattaa laittaa rahaa kiinni. Alankomaiden Dafne Schippers on kummallakin naisten pikamatkoilla niittänyt menestystä, mutta pienellä marginaaleilla. Vuoden 2015 MM-kisoissa Schippers voitti 200 metrin kultaa kahden jamaikalaisjuoksijan, Elaine Thompsonin ja Veronica Campbell-Brownin jäädessä himmeimmille mitaleille. Koko kolmikko silti mahtui kolmen sekunnin kymmenyksen sisälle toisistaan, joten mestaruus on Lontoossa kenen tahansa tavoiteltavissa.

Pitkän matkan juoksut ovat perinteisesti kenialaisten ja etiopialaisten täyttä hallintaa. Kotiyleisön suuri suosikki miesten puolella Mohamed Farah toki sotkee afrikkalaisten voittokulkua 5000 ja 10 000 metrillä, mutta maltti on valttia myös näissä vedonlyöntikohteissa. Kupongit kannattaakin kaikissa tapauksissa laittaa vetämään vasta juuri ennen kohteiden sulkeutumista, sillä päivän kisakunto ratkaisee paljon. Varsinkin pituushypyssä, kolmiloikassa ja korkeushypyssä olosuhteet ovat ratkaisevassa asemassa, kun näyttämönä on kolea ja tuulelle altis Lontoon olympiastadion.

Suomen kisajoukkueen lopullinen kokoonpano on vielä auki ja taistelu viimeisistä paikoista kisakoneessa käy kuumana. Suurimmat mitaliodotukset kääntyvät jälleen miesten keihäänheittoon, jossa pronssimitali olisi varovaisen optimistisesti ajateltuna loistava saavutus. Keskipitkän matkan juoksuissa (800, 1500 ja 3000 m esteet) yllätyksiä voidaan toki nähdä, mutta Jukka Keskisalon päätettyä kilpauransa varsinaisia mitalimahdollisuuksia Suomella ei kyllä näilläkään matkoilla ole. Toivoa sopii, että maajoukkueen nuorimmat edustajat saavat hyviä suorituksia tililleen kisoista ja suoriutuvat omalla tasollaan.

Lontoon olympiakisojen aikataulut kannattaa ottaa itselleen ylös hyvissä ajoin, että suosikkilajejaan pääsee varmasti seuraamaan televisiosta. Yle televisioi tuttuun tapaan kisat Suomessa ja heti avauspäivänä eli 4. heinäkuuta nähdään jo kutkuttavan jännittävät miesten 100 metrin alkuerät. Miesten keihäänheiton karsinnat alkavat puolestaan 10. päivä torstaina ja huipentuvat finaaliin 12. päivä sunnuntaina. Suomen kisajoukkueen julkistamisen jälkeen kannattaa tarkistaa muutkin aikataulut, jotta pääsee jännittämään kisoja sinivalkoisissa merkeissä!