Urheiluvedonlyönnin perusasiat: kertoimet

Urheiluvedonlyönnissä tarkoituksena on tehdä voitoilla rahaa ja arvioida otteluiden tai tapahtumien lopputulokset oikein. Vedonlyöjä ikään kuin mittelee urheilutietämyksellään vedonvälittäjän tekemiä kiinteitä kertoimia vastaan. Välittäjän tehtävänä on esittää kertoimien avulla oletuksensa urheilutapahtuman lopputulemasta. Vedonlyöjän tehtävänä on taas tietämyksensä mukaan mietittävä, onko hän samoilla linjoilla vedonvälittäjän kanssa.

Tässä siis törmätään kertoimiin, jotka ovat perustavanlaatuisia asioita niin urheiluvedonlyönnissä kuin vedonlyömisessä yleensäkin.

Esimerkiksi jos vedonvälittäjä tarjoaa joukkue A:n kotivoitosta kerrointa 2,40 ja joukkue B:n voitolle vierailijana taas kerrointa 2,85, niin tässä tapauksessa joukkue A:n kotivoitto toisi rahaa vedonlyöjälle 2,4-kertaisesti, kun taas joukkue B:n voitosta tulisi rahaa 2,85-kertaisena. Eli jos vedonlyöjä haluaa haastaa vedonvälittäjän oletuksen pelin tuloksesta ja panostaakin joukkueeseen B, niin kymmenen euron panos tuo voittoa yhteensä 28,50 euroa. Vastaavasti yhtä mieltä oleminen vedonvälittäjän kanssa toisi joukkueen A kotivoitosta kymmenen euron panoksella takaisin 24,00 euroa. Tällöin sekä vedonlyöjä että välittäjä ovat samaa mieltä siitä, että joukkue A voittaa todennäköisemmin pelattaessa kotikentällään. Joskus näitä samoja kertoimia voidaan esittää myös prosenttilukuina, jolloin luku 1 jaetaan kohteeseen osoitetun kertoimen luvulla. Jakotulos vastaa prosentteina tällöin samaa lukua.1801139878_197185cd5e

Pitää ottaa huomioon myös se, että vedonvälittäjä joutuu ottamaan kantaa ennakkosuosikkien kertoimiin. Yleensä ennakkosuosikkien kertoimet ovat matalampia kuin niiden todennäköisyyksien mukaan pitäisi olla. Vastaavasti taas altavastaajan eli esimerkkitapauksessa joukkue B:n kerroin saattaa nousta niin sanotusti ylikertoimeksi. Ylikerroin tarkoittaa sitä tilannetta, jolloin vedonvälittäjä arvioi vetokohteen kertoimet alakanttiin eli tapahtuman todennäköisyys on aliarvioitu. Tällaisessa tilanteessa tarjolla olevaa altavastaajalle kuuluvaa kerrointa kutsutaan ylikertoimeksi.

Näitä eri vedonlyöntikohteiden ylikertoimia vedonlyöjän on hyvä etsiä, sillä niissä piilee vedonlyönnin suola. Nämä ylikertoimet perustuvat sattumaan ja inhimillisiin tekijöihin. Mikäli tarkoituksena on pitemmän päälle pelata voitollisesti ja tehdä onnistuneita vedonlyöntejä, on vedonlyöjän syytä panostaa näihin vedonvälittäjien virhearviointeihin, ylikertoimellisiin kohteisiin. Tämä tietysti edellyttää vedonlyöjältä aktiivista otetta vetojen tekemiseen ja muun muassa kohteiden tapahtumiin liittyvää todennäköisyyksien laskentaa. Ylikertoimien etsinnässä kannattaa käyttää aikaa ja ottaa huomioon esimerkiksi ammattilaisten vihjeet koskien vedonlyöntikohteita. Myös aiheen ympärillä olevat keskustelupalstat voivat olla tärkeitä kanavia ylikertoimien määrittämisessä. Ylikertoimien huomaaminen on haastavaa, mutta se voi olla myös palkitsevaa.