Parhaat sivustot verkko-opiskeluun

Uusien tietojen ja taitojen oppiminen on tänä päivänä helpompaa ja hauskempaa kuin koskaan. Enää ei tarvitse välttämättä istua tunkkaisissa luokkahuoneissa tai auditorioissa, vaan oppimisen voi hoitaa kätevästi kotoa käsin. Verkko-opiskelun monet muodot ovat tulleet yhä suosituimmiksi ja vaihtoehtoja ilmestyy lisää jatkuvasti. Haluatko opiskella uuden kielen? Kehittää matemaattisia taitojasi? Oppia koodaamaan? Tai ehkä suorittaa kokonaisen tutkinnon? Kaikki tämä on mahdollista suorittaa verkossa ja mikä parasta, varsin edullisesti tai usein myös täysin ilmaiseksi!

Kuinka päästä alkuun?

Ensiksi tulee luonnollisesti päättää, mitä haluaa lähteä opiskelemaan. Kielten opiskelu verkossa on ollut jo pitkään suosittua ja nykyään on helppo valita useista vaihtoehdoista itselleen mieluisin sivuston. Uuden kielen opiskelu käy useimmiten helpoiten omalla äidinkielellä, joten opiskelukieli kannattaa ottaa huomioon sivustoa valitessa. WordDive tarjoaa useita eri kielivaihtoehtoja ja pääset kokeilemaan sivustoa ensin ilmaiseksi, jonka jälkeen voit valita haluamasi kurssin. Opiskelemaan pääset muutamalla eurolla kuukaudessa.

Useat avoimen yliopistot tarjoavat myös laajan kattauksen verkkokursseja, joilla voit kerätä opintopisteitä tai opiskella ihan vain omaksi iloksesi. Kurssit ovat usein ilmaisia, mutta pientä maksua saatetaan vaatia silloin, kun oppilas haluaa suorituksesta merkinnän viralliseen opintosuoritusrekisteriin. Myös kokonaisen ammattitutkinnon voi nykyään suorittaa verkossa. Tämä on erityisen kätevää esimerkiksi silloin, kun henkilö haluaa opiskella ulkomailta käsin. Kaikki oppilaitokset eivät tosin verkko-opintopalvelua tarjoa tai ainakin osa tutkinnosta on suoritettava lähiopiskeluna.

Mikäli kielitaito on riittävä, kannattaa ehdottomasti tarkastella myös muiden maiden tarjoamia verkkokoulutus vaihtoehtoja. Vaikka Suomessakin erilaiset verkkokurssit ovat jo hyvin suosittuja, löytyy tarjontaa huomattavasti enemmän englanninkielellä.

Tämän hetken suosituimmat

Jos mielii oppia uutta, mutta mielessä ei kuitenkaan ole mitään tiettyä taitoa tai tutkintoa, voi netin tarjontaa lähteä selailemaan siinä toivossa, että eteen tupsahtaa jotakin mielenkiintoista. Tämän hetken yksin suosituimmista aiheista on muun muassa koodauksen opiskelu. Ehkä suosituin sivusto siihen tarkoitukseen tällä hetkellä on Codecademy, jossa vasta-alkajan on helppo päästä tutustumaan ilmaiseksi koodauksen saloihin.

Khan Academy puolestaan sisältää valtavan määrän eri kurssivaihtoehtoja taiteen historiasta matematiikkaan ja astronomiaan. Sivusto on täysin maksuton ja vieläpä erittäin helppokäyttöinen. Voit yksinkertaisesti aloittaa minkä tahansa kurssin milloin vain, ja lopettaa silloin kun siltä tuntuu. LinkedIn Learnin tarjoaa niin ikään useita vaihtoehtoja opiskeluun, esimerkiksi valokuvaukseen, animointiin ja markkinointiin liittyen. Pääset kokeilemaan sivuston täyttä versiota kuukauden ajan veloituksetta, jonka jälkeen palvelusta peritään maksu. Kyseessä on varsin ammattimainen ja huolellisesti suunniteltu sivusto, joka on suosittu myös yritysten keskuudessa, työntekijöiden kurssittamiseen.

CreativeLive sen sijaan on kohdistettu nimenomaan luovien taitojen kehittämiseen. Tällä sivustolla pääset opiskelemaan muun muassa valokuvausta, kuvataiteita, muotoilua ja musiikkia. Kaikki kurssit on hinnoiteltu erikseen ja myös niiden kesto vaihtelee. Vaihtoehtoja on niin laaja määrä, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin. WikiHow on vastakohtaisesti täysin informatiivinen, käytännön konsteihin perustuva kanava. Perusideana on jakaa niin sanottuja “How to do”- vinkkejä, liittyen kaikkiin mahdollisiin, jokapäiväistä elämää helpottaviin taitoihin. Vinkkien joukosta löydät esimerkiksi niksit linnunpöntön ripustamiseen, Haiku- runojen kirjoittamiseen ja edullisesti Euroopan halki matkustamiseen.